Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Eesti Kulinaaria Instituudi ASUTAJA

Dimitri Demjanov on Eesti restoranikultuuri grand old man juba ammu, kuigi alles mees parimais aastais. Lihtsalt restoranikultuur on meil lühikesevõitu. "Tuleb väga kiiresti joosta, et paigal püsida," armastab ta tsiteerida Alice'i imedemaalt. Ja seda ta tõepoolest teeb. Sõidab igale maale, kus saab Eesti toitu pakkuda. Peagi Saksamaale "Grüne Wochele", siis tuleb üheks päevaks koju ja kohe Paul Bocuse'i võistlustele. Eesti toidu projektiga mässamise eest on Põllumajandusministeeriumist saadud endistele nõukogude aukirjadele lisa. Ja maiustamiseks veel ka kolm purki mett. Paistab, et rahvuskalaks on ta ammugi valinud räime, räimefileed valmistab ta oma restoranides paljudel eri viisidel.

Tosin aastat tagasi rääkis Dimitri, et ei leia kuidagi piisavalt head kokka, kahju, et ise kokk pole. Aga ei võtnudki kaua aega, kui suure rahmeldaja närv ei pidanud vastu ja õppiski koka ameti ära. Käis välismaal parimates koolides ja ei pidanud paljuks Prantsuse legendaarseima chef'i Paul Bocuse'i köögis hommikul kella kuuest saadik hakkida ja lõikuda.

"Ma tahan teada, kas ma teen ikka kõike õigesti," seletab ta oma õppimiskirge.

Kirega asja juures

Dimitrit erutavad kõige rohkem kaks asja: toiduained ja Eesti restoranikultuuri ajalugu. Ta võib kustumatu kirega kõnelda välismaa turgudel kohatud ürtidest ja molluskitest ning eestiaegsed Tallinna restoranid muudavad ta lausa härdaks. Dimitril on neist albumitäied pilte ning mis see Gloriagi muud on kui muuseumrestoran. Ja kas ongi Gloria restorani kõrval palju paiku maailmas, kust oleks läbi astunud François Mitterrand, Boriss Jeltsin, Juhan Smuul, Mick Jagger, Indira Gandhi, Johannes Paulus II ja meie teiega.

Kui Dimitril parajasti selle ilma vägevaid lauas pole, harrastab ta oma restoranides kuuldavasti mööbli ümber paigutamist, kärisegu selle juures või parimad püksid. Kolib kabineti teiselt korruselt kolmandale ja siis jälle tagasi. Vahest võiks nüüd mööbliga hoogu pidada, kirjutada käsilolevaid raamatuid Eesti talu- ja mõisaköögist, valmistada ette Eesti Kulinaaria Instituuti jne?

Teksti autor: Siiri Kirikal, ilmunud Eesti Ekspressis 

DIMITRI DEMJANOV  14.01.1947

Organisatsioonid

  • Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja
  • Bocuse d`Or Eesti president
  • Demjanov AS juhatuse esimees
  • Chaine des Rotisseurs asutajaliige
  • Eesti Peakokkade Ühenduse liige

Erialane haridus ja koolitused

  • Kaubandustehnikum, toitlustus
  • TTÜ, tööstusplaneerimine
  • Perho kokakool, Helsingi
  • Täienduskoolitused Michelini restoranides Strasbourgis, Stockholmis, Londonis
  • Anton Mosimann Akadeemias
  • Paul Bocuse Akadeemias
Tunnustused
  • Tallinna linna teenetemärk 2008
  • Parim rannaköök Euroopas 2006
  • Hõbelusikas - Parim restoran 2006 
  • Hõbelusikas - Parim peakokk 2006
  • Parim Veinikelder 2000, 2003,2005
  • Conde Nast Traveller - Gloria maailma restoranide TOPis, 2000

Rahvusvaheline koostöö:

  • Paul Bocuse (Prantsusmaa)
  • Christer Lingström (Rootsi)
  • Jean Luc Brendell (Prantsusmaa)
  • Ramon Freixa (Hispaania)
  • Andrea Trapani (Itaalia)
  • Anita Jollit (Saksamaa)
  • Emile Jung  (Prantsusmaa)
  • Erik Lallerstedt (Rootsi)
  • Hans Valimäki (Soome)
  • Jarmo Vähä-Savo (Soome)
  • Pekka Terävä (Soome)
         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »