Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


12. septembril 2010 toimus Vabaõhumuuseumis Suur leiva- ja kartulipäev, mille raames avati esmakordselt Kartuliakadeemia, õpikoda, kus tutvustati ja sai maitsta Eesti Kulinaaria Instituudi kokkade kartuliroogi, näha ja kaasa osta erinevaid Eesti kartulisorte ning küsida nõu nii kartulikasvata- jatelt kui kokkadelt.

Nätsi tuuliku platsil asuvas Kartuliakadeemias sai maitsta erinevat sorti Eesti kartulit, kohtuda kartulikasvatajatega ning proovida, mida maitsvat Eesti Kulinaaria Instituudi kokad neist kartulisortidest valmistavad. Kartuliretsepte jagasid Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Ants Uustalu ja Rene Uusmees. Akadeemia tegevust koordineeris Dimitri Demjanov.

Lapsed said meelt lahutada põnevas kartuliteemalises Loovustoas. 

Külastajad said kümne kartulisordi seast välja valida oma lemmiku. Pea 500 inimest avaldasid oma arvamust ning võitjaks tuli ülekaaluka enamusega Jõgeva Sordiaretuse Instituudi aretatud sort "Ando".
 
Sordiaretuse Instituudi teaduri Aide Tsahkna kinnitusel, on "Ando" suhteliselt kõrge kuivaine sisaldusega sort, mis sobib suurepäraselt pudru valmistamiseks, aga ka keedukartuliks. Eesti Kulinaariainstituudi akadeemik Angelica Udeküll pakkus vabaõhumuuseumis "Andost" valmistatud kartuli-sarapuupähkli plaadikooki. Tsahkna sõnul on "Ando" hiline ja lehemädanikukindel sort, mis sobib hästi mahetootmiseks. "Ando" on hinnatud rahvakartul, mis on levinud paljudes kodumajapidamistes.
 
Külastajad hindasid maitsmistestil lisaks Andole kõrgelt ka sorte Piret, Anti ja Red Lady.

Kartuliakadeemia koostööpartnerid:

Põllumajandusministeerium

Eesti Põllumajandus-Kabunduskoda

TÜ Talukartul 



 

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »