Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Helsingi restoranid Tallinnas 7. märtsini

26.02.2009
Möödunud aasta novembris läksid kuus Tallinna paremate hulka kuuluvat restorani Helsingisse ning pakkusid seal nädala aja jooksul oma menüüsid. Täna algab Helsingi restoranide vastuvisiit. Oma oskusi tuleb demonstreerima kümme Helsingi tipp-söögi- ja joogikohta. Soome maitseid saab nautida kuni 7. märtsini. Väikese spikri abimeheks otsustamisel, mida võtta, mida jätta, koostas Aivar Hanson.

Mecca tuleb Monacosse
Mecca peakokk Petteri Luoto on maailma kokanduse esivõistlustel Bocuse d'Oril esindanud Soomet kogunisti kolmel korral. Lisaks kokakunstile tegeleb ta päris aktiivselt maalikunstiga ning toob toidule lisaks Nordic Hotell Forumisse ka oma väikese maalinäituse.
Menüü Les Fleurs de Mecca on lilleteemaline ning sama eksperimenteeriv-moodne-kaootiline kui Petteri maalikunst.

Klaus K tuleb Telegraafi
Palju reisivale inimesele hästi tuttava vastumeelsuse üheülbaliste hotelli-hommikusöökide vastu on Helsingi disainhotell Klaus K pööranud oma tugevaks küljeks. Hotelli täituvuse näitajad on Helsingi ­parimad ning kindlasti on selles oma osa Best from Finlandi hommikusöögil. Kõik, mis laual, on kohalike väike- ja mahetootjate poolt tarnitud.
Ehk leiavad meie hotellid sellest kah inspiratsiooni.

Ateljé Finne tuleb Ribesse
Ateljé Finne on endisesse kunstniku ateljeesse loodud söögikoht. Peakokk mängis enne kulbi kätte võtmist ansamblis HIM klahvpille. Taldrikul siiski kunstiröögatusi ei kohta. Toidud on lihtsa väljanägemise ja puhaste maitsetega.
"Püüame põhitooraineid mitte liigse kunstiga ära rikkuda. Laseme neil rääkida iseenda eest," räägib peakokk Antto Melasniemi tagasihoidlikult. Aga Ateljé Finne'i kindel koht kümne Soome parima restorani seas on kõike muud kui tagasihoidlik.

Olo tuleb Gloriasse
Meie aasta parimate restoranide nimetamine seisab veel ees. Soomlased on oma otsuse teinud. Aasta parimaks restoraniks nimetati Olo. Minevikku mäletavad Soome toiduajakirjanikud teavad rääkida, et kui aasta restoraniks nimetatul veel Michelini tähte ei ole, siis reeglina samal aastal see tuleb. Varsti saame näha!
Restorani osanik Pekka Terävä on Soome gastronoomia raudvara. Tema treenis Soome esindajat äsja lõppenud Bocuse d'Oriks. Jälgis maailma parimate kokkade võistlust otse selle keskel. Kuna ise maitsta ei saanud, siis tegi oma paremusjärjestuse toitude väljanägemise põhjal. Selle näitajaga väärinuks Vladislav ­Djatšuk Pekka meelest teist kohta.
Olo menüü valimise poolt räägib kaks asja. Restoranil on väga pretensioonikas, aga märki tabav nimi (eesti keeles "enesetunne"). Toit ongi Pekka jaoks tunded, mida ta väljendab pigem maitsete kui sõnadega. Ja ainult Skandinaavia päritolu tooraine kasutamisele läks Pekka üle juba siis, kui kõik teised veel usinasti kõike prantsus- ja itaaliapärast tudeerisid.

Loft tuleb Pegasusse
 Nüüdisaegne Skandinaavia köök. Toidud, mida Skandinaavias on alati söödud, valmistatud tänapäevasel moel. Ei kõla originaalselt? Ei peagi! Igaüks, kes proovib rohkeid erinevaid maitseid sõnadega väljendada, jääb kimpu.
Toitude väljapanek on ülimodernne. Vanaema tõenäoliselt kiljataks, kui oma porgandipirukat niisugusel moel serveerituna näeks. Aga maitsed ei jää väljapanekule grammigi alla. Suitsukilu mousse eelroogade hulgas kinnitab igati Dimitri Demjanovi, väsimatu oma rannast püütud kala kiitja väidet, et kilu ja räim on oskaja koka käes gurmee-tooraine

Chez Dominique tuleb Egoisti
Chez Dominique'i omanik ja peakokk Hans Välimäki on Soome kokanduse Kimi Räikkönen. Mees kuulub maailma parimate kokkade kirevasse seltskonda. Teda näeb esinemas või toitu tegemas New Yorgis, Tokyos, Londonis, Barcelonas, Milanos... ja nüüd siis ka Tallinnas.
Kui keegi väidab, et hea toit jätab ta täiesti külmaks, siis soovitan seda arvamust ravida ühe söögikorraga, mille on valmistanud Hans Välimäki. Kui see ei aita, on tegemist tõepoolest lootusetu juhtumiga.
Hansu toidud vastanduvad tegelikult kogu ülejäänud Soomele. Ta kasutab kõhklemata parimaid (ja kalleimaid) tooraineid, mida maailmal pakkuda on. Paarkümnend kokka teevad kokku sadu tunde praktiliselt pausideta tööd, et viiskümmend inimest ühel õhtul söönuks saaksid. Niisugune on Hansu stiil.
Ja täna on see ainus õhtu, kus Egoisti köögis teevad koos süüa kahe linna hetkel parimad kokad.

A21 tuleb Museumi
A21 on erilise kontseptsiooniga kokteili-lounge. Päevasel ajal on ruumid firmaürituste ja kokteilikooli kasutuses ja õhtusel ajal avatud kõigile. Timo Siitonen ja Niko Autti avasid A21 alles ülemöödunud aastal, kuid kohe valiti see Soome parimaks baariks. Eriliste kokteilide väljamõtlemise kogemused on hangitud pika töö tulemusena Londoni tipp-baaridest.
Praegusel ajal meeldib Timole ja Nikole avastada iseenda ja klientide jaoks Soome väiketootjaid. Firmakokteil Suomen Neito (pildil) on vedel versioon igale soomlasele lapsepõlvest tuttavast Kuningatarhillo-moosist.
Tallinnas korraldavad nad Museumis vähemalt ühe õhtusöögi, kus toitude juurde on veinide asemel sobitatud kokteilid. Niisugust asja niisugusel tasemel ei ole meie lähemas ümbruses seni tehtud!

Helkan Keittiö tuleb Savoy hotelli 
restorani Mekk
Savoy hotelli restorani Mekk uue kontseptsiooni võib võtta kokku kolme sõnaga - moodne Eesti köök. Helkan Keittiö toit on niisama selgelt Soome oma. Kuidas kahe naabri menüüd üksteise kõrvale sobivad? Imehästi!
Koorene lõhesupp on vist küll juba kõikidele eestlastele tuttav, aga selles supis on nüansse. Suurepärane sissejuhatus põdravasika maksale, mille pärast seda menüüd õigupoolest tasub sööma minna.

American Bar ja Demo tulevad Vertigosse
Mitmekülgsete võimalustega Vertigo võõrustab ühekorraga kahte vägagi huvitavat külalist. Restoran Demo on Soome restoraniränkingus teisel kohal ja on üks neljast Michelini poolt tähe vääriliseks tunnistatud Helsingi restoranist. 
Sellesse imeväikesesse restorani on Helsingis viibides väga keeruline kohta leida, kui pikalt ette ei broneeri. 
American Bar on Helsingi hotellis Torni tegutsenud 1960ndatest alates. Nii pika aja jooksul suhteliselt muutumatu baar ei saagi silma paista millegi muuga kui väga eriliste kokteilidega. Ja seda nad teevad täiega. Vertigosse tehtava menüü koostaja Mikko Kemppinen on aasta baarmen ja Soome esindaja baarmenide MMil.

Allikas Eesti Ekspress

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »