Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Bocuse d`Or finaal Lyonis

01.02.2009
Prantsusmaal lõppenud maailma kokakunsti olümpiaks peetaval võistlusel Bocuse d’Or 2009 sai esimest korda osalenud Eesti 812 punktiga 15. koha, jäädes ühe punktiga maha samuti esma- kordselt võistlusele pääsenud Tšehhist ning edestades kaheksa punktiga 16ndaks tulnud Luksemburgi. 
Esikoha pälvis Norra, hõbedale tuli Rootsi ning kolmanda koha sai Prantsusmaa. Eestit esindasid iga kahe aasta tagant toimuval võistlusel restorani Egoist peakokk Vladislav Djatšuk ja abikokk Andrei Korobjak, treenerina restoran Gloria peakokk Emmanuel Wille. Delegatsiooni juhtis Eesti Bocuse d’Or 
Akadeemia president Dimitri Demjanov. 

Finaali pääsenud 24 riigi kokad pidid viie ja poole tunni jooksul valmistama kaks rooga etteantud toorainest (Šoti Angus-veise filee, põseliha ja härjasaba ning Norra tursk, kammkarbid ja kuning-krevetid).  „Mul on siiras heameel, et Eesti märkis end täna maailma toidukaardile ja tegi seda meeldejääval moel. Eesti kulinaariast räägitakse valdkonnainimeste seas, ja räägitakse head – ning võime uskuda, et see avaldab positiivset mõju meie kohaliku kokakunsti arengule ja seeläbi juba ka turismile ning meie igapäevastele söömiselamustele,“ ütles Demjanov. "Asjaolu, et mitmed  pikaajaliste traditsioonidega toiduriigid nagu Itaalia ja Belgia ei pääsenud finaali, annab märku sealse konkurentsi tihedusest, õppisime palju juurde." 

Eesti tiimile elas Lyoni tribüünidel kaasa ligi 70 Eesti toiduentusiasti. Eesti kindlustas endale pääsu mainekale võistlusele möödunud aasta suvel Norras toimunud Euroopa finaalis, ning oli koos Tšehhiga esimesed nn Uue Euroopa riigid, kes on pääsenud Bocuse d’Or võistlusele. Eesti esindaja Bocuse d’Or’il valis välja rahvusvaheline žürii sadade Eesti toiduentusiastide pilgu all toimuval võistlusel möödunud aasta 16. märtsil. 

Vladislav Djatšuk töötab restorani Egoist peakokana ning on läbinud mitmeid koolitusi Prantsusmaa ja Rootsi tippkokkade käe all. Vladislav valiti Eesti aasta kokaks 2003. aastal ning on lisaks saanud kolmanda koha 2006. aastal Rootsis toimunud “The Best Coastal Kitchen in Europe” võistlusel ja 
“Baltic Culinary Star Cup’il” Peterburis 2005. aastal teise koha.

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »