Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Stuttgart - Saksamaa Gastronoomia Pealinn 2012

14.02.2012
2011/2012 on Euroopa ambitsioonikatele kokkadele pakkunud head võimalust näidata nii ennast kui oma oskusi Bocuse d´Or võistlustel. Kakskümmend Euroopa riiki, nende seas Eesti, on saanud taaskord kutse osaleda selles väärikas heitluses.

Aasta jooksul on üle Euroopa toimunud kandidaatide valikvõistlused võimaluse eest esindada oma kokakunsti kõrgemat taset Brüsselis Euroopa kokkade suurvõistlusel. Märtsikuu 20. ja 21. kuupäeval selguvad Brüsselis 12 Euroopa riigi kokad, kes pääsevad edasi Lyonis toimuvatele Bocuse d´Or maailmameistrivõistlustele. Kaheksa väljalangenut jäävad aga ootama uut kutset järgmisele Euroopa voorule.

Ka Eesti Bocuse d´Or presidendile on viimane aasta olnud erakordselt kiire ja sündmusterohke, nimelt on ta osalenud rahvusvahelise žüriiliikmena nii Norra, Luksemburgi, Saksa kui Poola kandidaatide valimistel. Poolas oli Eesti kulinaaril vastutav roll ka žürii esimehena. 

Saksa kandidaadi valimine

11. veebruaril 2012 toimus Stuttgartis Intergastra messil Saksa Bocuse d´Or kandidaadi valimine. Osalesid kuus andekat noort, kes olid valituks osutunud Saksamaa eri piirkonna 256 koka seast.Nimelt viivad erinevad Saksa kulinaaria-organisatsioonid pidevalt läbi silmapaistvate noorte hindamist ja tunnustamist. Sel aastal sai vaid kuus kokka kutse esindada Saksamaad Bocused d`Or Euroopa meistrivõistlustel.

Saksamaal on mitmeid organisatsioone, väljaandeid, katalooge ja ajakirju, mille kaudu ühel või teisel moel võib pretendeerida Saksamaa parima koka nimetuse saamiseks.

  1. Schlemmer Atlas on Saksa nn Michelini giidi koopia ja on hea abimees autoga reisimiseks. Atlas annab erinevate sümbolite ja seletustega täieliku kirjelduse ühest või teisest linnast, hotellidest ja söögikohtadest.
  2. Guide Michelin Deutschland või Guide Rouge on rahvustvaheline, vanim, enimtuntud ja tunnustatud restoranide arvustuse kataloog.
  3. Gault & Millau on pisut erineva hindamiskriteeriumiga rahvusvaheline restoranide giid, mis hindab kahte peamist positsiooni toit/teenindus ja väljendab seda kahe numbriga, kus 20/20 on maksimum.
  4. Hornstein Ranking kataloog on Saksamaa enda gastronoomiline organisatsioon - professionaalsem ja hinnatuim.
  5. Der Kulinarische Reiseführer Gusto ja Pommery shampanja korraldavad oma reitingut ja annavad välja tunnistuse Saksa 800 parimale restoranile.
  6. Feinschmecker rahvusvaheline ajakiri korraldab hindamist, mis põhineb 5-pallisel süsteemil ehk viiel F-tähega märgistatud kastikesel. Tunnistusi jagatakse anonüümsel hääletamisel ja neid jagab peatoimetaja Madeleine Jakits
  7. AHGZ ajalehte koostatud pingerida peetakse konkreetseks ja kompetentseks. Selles on välja toodud 11-liikmelise žürii nimed, kelle poole võib alati pöörduda ning tagasiside hindamis- kriteeriumide osas küsida. 
  8. L‘Art de Vivre Gourmet Residentsi kõrgeima autasu saaja pälvib kolme liilia-kujutisega tahvli. Ühingu president on Klaus Sieker.

Aasta 2011 Saksamaa parimad kokad, kes on edukalt läbinud kõik filtrid, serveerisid sealsel Bocuse d´Or voorul rahvusvahelise žürii pilgu nii kala- kui lihakandiku.

18-liikmeline žürii koosnes peamiselt Saksa Michelini tärnidega pärjatud kokkadest ja välisžürii liikmeteks olid Michael Roth Pariisi Ritz hotelli peakokk; Léa Linster Luksemburgist kui läbi aegade ainuke Bocuse d´ Or naisfinalist; kahe Michelini tärni kokk Gian Carlo Perbellini Itaaliast; Poola Bocuse d´Or president Michel Labarre ja Eesti Kulinaaria Instituudi eestvedaja Dimitri Demjanov.


Võistlused toimusid Bocuse d´Ori põhivõistluste formaadis ja olid hästi korraldatud. Võitjaks valiti ja Brüsselisse sõidab Saksa kokki esindama Johannes Goll, Frankfurdi hotelli Steigenberger Frankfurter Hof restoranist Francais.

Võrreldes Saksamaa kokkade taset Eesti praeguse ja eelmiste kandidaatide teadmiste ja oskustega, võib öelda, et oleme heal tasemel ja konkurentsivõimelised. Kuid, nagu kinnitab võistluste algataja legendaarne Paul Bocuse: „Let the Best win!“.

Võistlust toetasid Stuttgarti linn, Pierre Juvet sampanja, Porshe, Metro, Bragard, Chef, WMF, Ubena, Vittel, Srgafreddo, Valhrona, Villeroy & Boch, Convoterm, Rougie, InterGastra, Chivas ja paljud teised gastronoomilised organisatsioonid.


Saksamaa Bocuse d´Or
         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »