Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Bocuse d’Or Eesti 2010 võitja valitud!

14.01.2010
14.01.2010 toimus KUMU kunstimuuseumi auditooriumis Eesti Kulinaaria Instituudi poolt korraldatud I rahvusvaheline Eesti köögi arendamisele pühendatud Food For Future / Tulevikutoidu konverents ning Bocuse d’Or Eesti akadeemia eestvedamisel kokkade olümpiaks tituleeritud Bocuse d’Or 2010 Eesti kandidaadi väljaselgitamine. 

Võitja sõidab Eestit esindama suvel Genfi Bocuse d’Or Europe 2010 valikvõistlusele, mis on hinnatuim kokandusvõistlus maailmas ning parim areen Eesti kokakunsti ja toidukultuuri tutvustamisele.

Konverentsi osas astusid üles hetkel toidumaailma absoluutsed tipud:

-   Fergus Henderson Londonist -  restorani St John peakokk ja Rootsi Kulinaaria Akadeemia auliige, teemaga „Kõigest, mis asub nina ja saba vahel“.

-   Albert Adrià Hispaaniast - maailma edetabeleid juhtiva restorani El Bulli dessertide laboratooriumi peakokk, kes tutvustas oma uut  loodusest inspireeritud avangardset desserdiraamatut „Natura“. 

-   Claus Meyer Taanist – projekti New Nordic Food algataja ja eestvedaja, kes selgitas Uue Põhjala Toidu liikumise olemust ja arenguid.

-   Rain Pikand - agentuuri Division loovjuht, teemaga „Toit kui disain“.


Konverentsi tervitas teiste hulgas ka Hispaania suursaadik D. Eduardo Ibáñez López-Dóriga ning tunnustas korraldajaid tehtud töö eest. Konverentsi oli kuulama tulnud üle 300 osaleja toiduainete tootmise ja toiduvalmistamise valdkonnast: kokad, tootearendajad, disainerid, suhtekorraldajad, poliitikud, kokaduskoolide õpilased ja õppejõud, toiduentusiastid ja talupidajad.

Eesti Kulinaaria Instituudi poolt asutatud auhinna „Tuleviku Toidu Tegija 2010“ andis üle Eesti Mahe tulundusühistu direktorile Jaan Nõmmikule konverentsi aukülaline pr Evelin Ilves.

Päeva teisel poolel valis rahvusvaheline žürii välja koka, kes esindab Eestit juunis Šveitsis toimuvatel Bocuse d’Or  Europe 2010 Euroopa kokkade  võistlustel. Kutse osavõtuks Eesti valikvõistlusest esitati seitsmele parimale kokale, kelle olid nimetanud ajakirjanikud, toidukriitikud ja arvamusliidrid. Neist kolm Rene Uusmees restoranist MEKK, Tõnis Siigur restotranist Kolm Õde ja Dmitri Rooz restoranist Beer House võtsid kutse  ja vastutuse vastu kaitsta Eesti gastronoomia värve rahvusvahelisel tasandil.

Žürii koosseis:

1. Claus Meyer  (Taani) - professor, NEW NORDIC FOOD programmi kaasautor ja restorani NOMA asutaja.

2. Kenneth Nars (Soome) - WORLD'S 50 BESTRESTAURANTS žürii liige.

3. Angelica Udeküll  (Eesti) – Eesti Kulinaaria Instituudi liige ja Santa Maria maitseinsener.

4. Fergus Henderson (Inglismaa) -  restoran ST JOHN peakokk ja Rootsi Kulinaaria Akadeemia auliige.

5. Pierre Mathon (Prantsusmaa)  - MICHELIN-restoranide konsultant

6. Martins Ritins (Läti) -  restorani VINCENTS peakokk

7. Vladislav Djatšuk (Eesti)  - restoran EGOIST peakokk (7. Koht Bocuse d’Or  Europe 2008)                      

Žürii tunnistas parimaks Dmitri Roozi, Tõnis Siiguri ja Rene Uusmehe ees. Võitja koos parima abikoka Aleksandr Ratšekiga (20a) esindavad Eestit juunis Genfis toimuvatel võistlustel.

Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanovi sõnul on Tuleviku Toidu Konverents  oma eesmärgid täitnud ja rohkearvulise osavõtu ja esindatusega tõestanud tõusvat huvi kohaliku köögi ja maitsete vastu ning viitab Põhjala toidu arengule pühendatud rahvusvahelise toidudebati jätkamise vajadusele.

Demjanov tänab kõiki toetajaid ja koostööpartnereid, kes aitasid kaasa I rahvusvahelise toidukonverentsi ja kokkade võistluse toimumisele, s.h. Hispaania saatkond, EAS, Välisministeerim, Tallinna Ettevõtlusamet, Makarov Muusik, Division, Rimi, Segers, hotell Telegraaf, Silberauto, Uniprint, Bonaparte, Electrolux, Dunker Kaubandus, Estravel, Valio, Gourmet Coffee, Allecto, Ahlström, ShiShi jt

Fotod toimunust leiate SIIT

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »