Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Esimene rahvusvaheline toidukonverents Eestis

26.10.2009

2010. aasta jaanuaris leiab taas aset Eesti kulinaariamaailma tippsündmus, kokandusvõistluse Bocuse d’Or Estonia Selection valikvoor, kus selgitatakse välja parim kokk, kes juba tuleval suvel esindab Eestit Bocuse dOr Europe’I kvalifikatsioonivõistlustel Šveitsis.

Eelmisel aastal hindas Norra, Rootsi, Taani, Soome ja Eesti tippkokkadest koosnev žürii parimaks restorani Egoist peakoka Vladislav Djatšuki töö, mis saavutas kõrge tulemuse ka järgmistes voorudes Stavangeris ja Lyonis. Millenniumi kokaks nimetatud Paul Bocuse’i algatusel kakskümmend aastat tagasi alguse saanud prestiižseimas kokkade heitluses saavutas esmakordse osalejana Eesti 2008. aastal tubli 15. koha, jättes seljataha Hispaania, Luksemburgi, Lõuna-Aafrika ja teised tugeva gastronoomiaga maad. Seekordsel võistlusel Kumu auditooriumis jagavad kriitikat ja kiitust hetke kulinaariataeva absoluutsed tähed. Väliseksperdid ei jaga ainult nõuandeid võistlejaile, vaid esinevad ka sõnavõttudega Eesti esimesel toidukonverentsil „Food for Future” , mille eestvedaja Dimitri Demjanovi sõnul pannakse alus uuele, iga kahe aasta tagant toimuvale Põhjala gastronoomia foorumile.

Esimese konverentsi rõhuasetus on toidu osatähtsusel loomemajanduses, turismis ja riikide identiteedis. Põhjala toidu projekti „New Nordic Food” algataja ja eestvedaja Claus Meyer selgitab konverentsil, kuidas ja miks ta tegeleb uue Põhjala toiduprojektiga, ning aitab mõista Põhjala toidu olemust ja arengut. Claus Meyeri peamine väide on, et iga maailma piirkond peab oma toidukultuuri määratlema või redefineerima. Selles protsessis on suur  kohustus ja vastutus just kokkadel, kelle talenti ja rolli tuleks kasutada peamiste toiduvaldkonna küsimuste lahendamisel.

Teiseks märksõnapaariks on toit ja disain. Peale väliskülaliste jagab mõtteid toidu ja disaini teemadel ka Divisioni loovjuht Rain Pikand – arvamusliider, reklaamiguru ja gurmaan.

Ühest maailma esirestoranist elBulli on Tallinnas esinemas Albert Adria , kes tutvustab oma viimast desserdiraamatut „Natura”, mida on tituleeritud moodsa kondiitrikunsti piibliks ja mis on samal ajal tõstetud ka maailma fotokunsti hea maitse pjedestaalile.

Londoni restoranielu toob lähemale maailma restoranide edetabeli 14. kohal oleva ja Michelini tärniga pärjatud restorani St John omanik ja peakokk Fergus Henderson, kelle filosoofia Nose-to Tail on leidnud erilise vastuvõtu nii Londoni küllastunud gastronoomia maailmas kui ka pälvinud tunnustuse Rootsis ja mujal Põhjamaades. Konverentsi ettekandes räägibki Fergus lähemalt oma bestselleriteks saanud kokaraamatute „Nose to Tail Eating” ja „The Whole Beast” sisust ja mõttest.

Konverents “Tulevikutoit” ühes Bocuse d’Or Eesti finaaliga toimub 14. jaanuaril 2010 Kumus. Lisainfo ja registreerimine: info@kulinaaria.ee

Bocuse d’Or Eesti finalistid:

Dimitri Rooz (restoran Korsaar)

Tõnis Siigur (restoran Stenhus)

Rene Uusmees (restoran Mekk)

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »