Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Dimitri Demjanov jagas Põhjamaade köögi edulugu ja Põhjala köögi Manifesti väärtusi Haapsalus

04.12.2012
Esmaspäeval käis Haapsalu kutsehariduskeskuse kokaõpilastele loengut andmas Eesti restoranikultuuri suurtegija ja kulinaaria instituudi asutaja Dimitri Demjanov, kes rääkis Eesti köögist Põhjala köögi osana.
Paarkümmend aastat tagasi kunstlikult loodud Põhjala köök, kuhu kuuluvad Taani, Norra, Soome, Rootsi, Islandi ja Eesti köök, on praegu kokanduses kuum teema, selgitas Haapsalu kutseharidus-  keskuse toitlustusosakonna juht Enna Kallasvee.

Demjanovi sõnul teevad põhjamaad seda selleks, et näidata gastronoomia suurkujudele nagu Prantsusmaa ja Itaalia, et põhjamaades osatakse samuti süüa teha. Imestan, kui vähe mõistetakse kohaliku toidu tähtsust. Praegu mõistetakse Eesti kööki talupoja tasemel, aga täna enam nii ei ole sõnas Demjanov. Eesti köögist on räägitud ka Baltikumi köögi osana, tegelikult on Leedu rohkem Poola poole ja Läti Vene poole, Eesti aga Soome, Rootsi köögi pool.

Arusaam kohalikust köögist põhjamaade kontekstis on Demjanovi sõnul Eesti köögi käekäigu eest seismisel väga oluline, seepärast käib ta noortele kokaõpilastele loenguid andmas paar korda kuus.
Eestis on neli kööki: saarte ja rannikuala, Lõuna-Eesti, Kesk-Eesti mulgi ja vanausuliste köök. Need neli tuleb defineerida, algajad peavad piir- kondadest aru saama, lisas Demjanov. Point on kohalik toit ära kasutada. Öeldakse, et 100 kilomeetri raadiuses kasvanud toit on inimesele kõige parem, sõnas Enna Kallasvee.

Loengu lõpus pidid õpilased Demjanovile küsimuste esitamiseks järjekorda võtma. Kaks õpilast küsisid end kohe ka Demjanovi juurde praktikale. Tere tulemast, saab! Ikka võtan! sõnas Demjanov.
Kallasvee sõnul olid kutsekooli õpetajad eile koolitusel, auk oli vaja õpilaste jaoks täita ja nii kutsutigi Demjanov. Teda ei ole raske saada koolirääkima, ta on missioonitundega, nentis Kallasvee. 

Allikas: Lääne Elu
         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »