Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Selgusid parimad mahetooted ja -tootjad

12.09.2010
Täna Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leiva- ja kartulipäeval kuulutati aasta parimaks mahetooteks AS Saidafarmi juust “Saida valge juust” ja mahetootjaks Arvo Veidenbergi Pajumäe talu.

Parima mahetootja kategoorias tuli teisele kohale Aivar ja Tiiu Siimu Elujõud OÜ ning kolmandale kohale Aili ja Tõnis Taalile kuuluv Taali Mesila OÜ. Parima mahetoote kategoorias kuulutati teise koha vääriliseks Katrin Seppa-Silmere pähklimüsli tumedas šokolaadis ja kolmanda koha pälvis Orapera Ökotalu kohvijook “Taluhommik”.

“Konkurssidega soovime tunnustada tootjaid ja tarbijaid, kes nõuavad järjest enam mahetoitu”, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Ministri sõnul on positiivne, et Eesti ühiskonnas on kasvanud nõudlus puhta toidu järgi ja samas on suurenenud sellealane teadlikkus.

„Rõõm on tõdeda, et mahetoodangu mahud on hakanud reaalselt kasvama, samas aga oleme veel kaugel sellisest olukorrast, mis meil olla võiks. See on tõsine väljakutse nii töötlejatele kui ka kaubandusele”, nentis Seeder.

Parima tootja konkursile esitasid maheorganisatsioonid kokku 14 kandidaati ning tootekonkursil kandideerisid 18 talu ja väiketöötlejat kokku 41 tootega. Parima mahetoote väljaselgitamist juhtis Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist, lisaks mahevaldkonna esindajatele oli hindamis- komisjoni kaasatud kolm tippkokka.

Konkursid korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Eesti Kulinaaria Instituudi ja Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Vabaõhumuuseumis toimus pühapäeval ka suur leiva-ja kartulipäev, mille käigus õpiti tundma leiva saamislugu ja sellega seotud töid ning valmistati erinevaid teraviljatoite.

Avatud oli „Kartuliakadeemia“ telk, kus jagati kartuliga seotud informatsiooni, nõu andsid spetsialistid, kartulikasvatajad- ja teadlased ning kokad. Lisaks sai maitsta erinevaid kartulisorte ning kokkade poolt valmistatud kartulitoite.

Kogu üritust korraldas Eesti Vabaõhumuuseum koostöös Põllumajandusministeeriumi, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Kulinaaria Instituudi ja Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusega.

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »