Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Põhjamaise toiduilma majakas

09.03.2010

Claus Meyeri ülesanne uue Põhjamaade toidukontseptsiooni loojana on olla, nagu tai se ütleb, majakas kokkadele ja teistele toidutööstuses ametis olevatele inimestele ning poliitikutele – et näidata teed lihtsa ja hea, selgelt äratuntava kodumaise toidu juurde. 

Lisaks on mees Kopenhaagenis asuva novaatorliku Noma restorani (mis on tunnistatud maailmas paremuselt kolmandaks restoraniks) loojaid ja visionääre. Ta jagab teadmisi toiduteadusest ja –tööstusest Kopenhaageni ülikoolis, jälgib, milliseid uusi vapustavaid toodangu kasvukõveraid saavutavad näiteks Ameerika liha- ja piimatöösturid, ning veenab Põhjamaade tööstureid samu meetodeid mitte kasutama, istub valitsuse komisjonides, mis võtavad vastu rahva tervise ja toitumisega seotud olulisi otsuseid. Veel on tal oma konsultatsioonifirma, kokakool, telesaated, mis tutvustavad Skandinaavia köögi ehteid, ning ta on kirjutanud raamatuid, kus jagab teadmisi ja aastatega kogetut kõigi toiduhuvilistega. Lisaks toodab  mees oma maamõisas äädikat.

Hiljuti Tallinnas toimunud konverentsi “Tuleviku toit” raames kais Meyer ka esmakordselt Eestis, avastas siinset toidumaastikku ja koges, et tööstuslikult arenenud Põhjamaadel on meilt nii mõndagi õppida. Näiteks seda, et toitu on võimalik ise teha.

Miks te selle üle, et Eestis ostetakse toorainet poest ja turult ning valmistatakse toitu ise, nii üllatunud olete? Kas Taanis pole siis nii?

Kahjuks ei ole tõesti. Olen üllatunud, sest järelikult ei ole siin inimesed veel nii mugavaks muutunud. Nad kasvatavad ise toorainet ning teevad süüa – seega ei ole nad kaotanud sidet maaga, kust toit tuleb. Taanis ostavad inimesed poest peaasjalikult valmistoitu, enamasti valmiskana või hakkliharoogi.


Allikas "Toit & Trend". Loe artiklit edasi ajakirja uuest numbrist!



         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »