Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Uue Põhjala köögi edulugu

04.05.2010

Uue Põhjala Toidu Manifest on hea lugemine ka eesti kokkadele, kes on aastataid töötanud Eesti köögi uute maitse ja traditsioonide loomiselSisuliselt on tehtud sama tööd, mida Manifest kuulutab. Claus Mayeri toitumisfilosoofia, aga ka hiilgav sõnavõtt konverntsil Food For Future Tallinnas, on kinnistanud veendumust, et parimad palad tulevad meie oma loodusestÄsja Euroopa parimaks restoraniks nimetatud NOMA on selge märk Põhjala Uue köögi edust. 

Eesti Kulinaaria Instituudi akadeemikud Rene Uusmees, Tõnis Siigur ja Angelica Udeküll, Ants Uustalu ja Allan Kuning, Peeter Pihel ja Vladislav Djatshuk on veendunud kohaliku tooraine kasutajad ning olnud Eesti mahetoidu saadikud juba aastaidPädaste mõisa omanike ja Peeter Piheli kulinaarseid seiklusi Põhjala saarestikus võib pidada tegusaks jätkuks Uue Põhjala toidu mõtteviisi levitamisel. Sellised algatused kiirendavad ka Eesti gastronoomia arengut ning Põhjala kööki sulandumist. 

Dimitri Demjanov, Eesti Kulinaaria Instituut


Pädaste Mõis ja restoran NOMA asuvad üheskoos Põhjamaade kööki tutvustama

Pädaste Mõis ja restoran NOMA Taanis sõlmisid äsja kokkuleppe tihendada koostööd Põhjamaade köögi ja tooraine tutvustamiseks. 

Muhu saarel asuva Pädaste mõisa restorani “Alexander” filosoofia on ülesehitatud Läänemere -ja Põhjala saarte maitsete pakkumisele. Möödunud neljapäeval alustasidki Pädaste Mõisa arendajad koos mõisa peakoka Peeter Piheliga Põhjamaade Ministrite Nõukogu projekti raames toidukultuuri ekspeditsiooni Läänemere saartele, otsimaks Põhjala saartele iseloomulikke maitseid, tooraineid ja valmistamisviise. Esimesel kahel päeval oldi külalisteks restoranis NOMA ning selle toidulaboris, kus arutleti põhjamaade köögi edendamise teemadel.

Ekspeditsiooni tulemuseks saab olema uurimus Põhjala saarte köögist, mida jagatakse nii kõigi projektis osalejate kui ka avalikkusega. Poolteise nädala jooksul külastatakse nelja saart - Sjællandi, Bornholmi, Ahvenamaad ja Ölandi, kus ootavad ees kohtumised kohaliku köögi parimate asjatundjatega – peakokkade ja restoranipidajatega. Vahetame mõtteid ja ideid, kogemusi ja filosoofiaid ning uurime, mis on see,mis tänapäeval meie saarte köökides ühist on, aga samas ka mis neid eristab.

“Meie toidukultuuridel on küll palju ühiseid jooni, kuid ka väga palju sellist, mida üksteiste kogemusest õppida ning mida seejärel ka oma saarel rakendada" lausus peakokk Peeter Pihel. Ta usub, et eelseisvad kohtumised kohalike tootjatega on äärmiselt olulised – need annavad võimaluse tutvuda kohaliku toorainega ning hea ülevaate Põhjala saarte köögi olemusest.

Kohtutakse ka Taani noore andeka peakoka Nicolai Nørregaardiga Bornholmil ning Michael Björklundiga Ahvenamaal - kes on oma riiki esindamas käinud kokanduse maailmameistrivõistlustel Bocouse d'Or-il. Owe ja Karin Fransson on oma hotelli restorani Borgholm viinud tasemele, et kasvõi ainuüksi seetõttu tasub Ölandi saarele reisida. Kopenhaagenis juhatab Søren West toidulaborit restoranis Noma, mida peetakse hetkel maailma absoluutsesse tippu kuuluvaks. West avaldas lootust, et see koostööprojekt aitab väärtustada kohalikke tooraineid ja kutsub tarbijad kaasa rohkem kohalikku toitu eelistama.

Pädaste Mõisa peakokk Peeter Pihel loodab, et ringkäik Läänemere saartel saab olema õpetlik ja inspireeriv ning samas kõigi osalejate jaoks ka heaks võimaluseks tugevdada Põhjala Saarte Köögi kontseptsiooni. 

Martin Breuer, Pädaste Mõis

Vaata lisa!

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »