Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Mis on Rektún toit?

08.12.2010

Istun puust köögi diivanil, mis on pruuni värvi ja millel asetseb vana kaltsuvaip, millel mu vanaisa pärastlõunati pikutada armastas. Minu kass, Tudor, on end minu kõrval sirgu visanud ja naudib soojust mis tuleb suure akna all asetsevast radiaatorist. Aknast paistab Kraksjönijärv.  

Oletame, et käes on sügis, põdra jahtimise hooaeg, ja ma ootan oma isa metsast tagasi. Puud on karges õhus värvilisesed ja ülimalt säravad, nagu sellel aastaajal tavaks.  Ma kuulen vanaisa suuri oranže saapaid liikumas trepist üles veranda suunas. Nüüd kuulen ma villaste sokkide sahinat ja vee sorinat, langemas pesukaussi.  Õhk köögis on kuum ja kergelt umbne. Täis lõhnu, mis levivad pliidi ja vanaema poolt, teiselt poolt kööki. Ma olen nelja või viie aastane ja mulle väga meeldib köögis aega veeta. Ma ei mäleta, mida parasjagu tehti . Võib-olla oli valmimas kapsarull või pruunid oad aga see pole üldsegi tähtis. Üks lõhnu, mida ma tollest päevast hästi mäletan, oli pruuni suhkru sulamise lõhn.Vanamoodsalt valmistatud siirup, mis oli segatud kokku valgest suhkrust ja roosuhkru siirupist, mida hoiti pruunis nõus.

Ühesõnaga, mis on tähtis, on see, mida ütles vanaisa, sisenedes kööki peale pikka pärastlõunat talus. Ta nägi, mida valmistati ja oli silmnähtavat rahul. „De dänne de e rektún mat de, mat at n kaer - Õige toit mehe jaoks“. Hetk, millest sündis fraas, Rektún toit, on see, mida ma olen oma elus püüdnud kordades tabada ja pakkuda seda teistele - maagiat. Tihti olen seda püüdnud teha peentes kohtades ja kontekstis. Mõnikord olen fraasi unustanud, tehes ruumi palju põnevamatele asjadele aga kuidagi moodi on see mul alati olnud teejuhiks, millele olema rajanud ka Fävikeni.

Me austame oma värsket toorainet. Need on täpselt sellised nagu need on ja välja näevad. Me püüame kontrollida oma igat komponenti  seemnest taldrikuni. Me aksepteerime looduse valikuid ja panustame oma teadmisi, tuues välja iga komponendi suurima potentsiaali. Me korjame, valmistame ette, kokkame ja serveerima. Me serveerime igat komponenti nii, et tekiks see õige rektun'i tunne.

Meie tooraine pärineb peamiselt Fävikeni maavaldustest, mis on kasvatatud meie valvsa pilgu all. Peale Fävikeni saame me oma tooraine ka lähedal asuvatest küladest. Jämtland ja Lastly tulevad meie Norra raabritelt Tröndelagist.

Me ei järgi trende! Me serveerime, mida me tahame ja kuna me tahame!

Magnus Nilsson

Vaata lisa!

         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »