Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Bocuse d’Or Europe 2010 Šveitsi kandidaat valitud

02.03.2010

1. märtsil Bernis toimunud Bocuse d’Or Šveitsi valikvõistlusel osutus parimaks kokaks Franck Giovannini, 3 Michelini tärni restoranist Hôtel de Ville. Kuuest kandidaadist tegi parima valiku 28-liikmeline žürii, kellest 24 maitsežürii ja 4 köögižürii koosseisus. Võistluspäeva kroonis härra Paul Bocuse’i enda kohalolek. Eestist olid külalistena sündmusel Bocuse d’Or Eesti president Dimitri Demjanov ja kandidaat Dmitri Rooz.

Kui Eesti valis maailma mainekamale kokandusvõistlusele Bocuse d’Or esindaja jaanuaris, siis nüüd selgitati parimaist parim välja Šveitsis. Pingelistel võistlusel osales 6 kandidaati, kel tuli viie tunniga valmistada üks kalavaagen ja üks lihavaagen. Esindusliku žürii ridadesse kuulusid teiste seas Šveitsi Bocuse d’Or Akadeemia president Philippe Rochat, Bocuse d’Or 1999. aasta võitja Lea Linster, legendaarne Briti gastronoom Anton Mosimann. Lisaks žüriile said šveitslased oma lemmikkoka poolt hääletada ka SMS-i teel. Võitjaks valitud 35-aastane Franck Giovannini on pärit väikelinnast Crissier ja töötab Philippe Rochat restoranis sous chef’ina.

"Uskumatu elamus," kirjeldab vaatemängu kohapeal jälginud Demjanov. "Vana Euroopa väikeriik näitas kui tähtis on temale toit ja toiduga seonduv. Tundus, et kõik 26 kantooni elasid kuuele kokale kaasa nii kohal olles kui üle riigi meedia kaudu. Kohal oli 900 pealtvaatajat ja kogu Euroopa gastronoomia intelligentsMotivatsioon, mida said noored kokad vanalt raudvaralt ja poliitikutelt, on jäljendamist ja austamist väärt. Maitsete ja elukvaliteedi pidu aga ka traditsioonide ja kultuuri austamise altar - seda oli Šveitsis 01.03.2010 Bocuse d’Or Europe kandidaadi valimistel tunda iga hetk." 

Demjanovi kohtumine nii Paul Bocuse’i, Šveitsi kokkade akadeemia presidendi Philippe Rochat kui Šveitsi köögi saadikuga Londonis Anton Mosimanniga aitab kaasa Euroopas väljakujundenud kokanduse heade tavade ja traditsioonide levikut ka Eestis. Huvi Eesti kokkade ja toidukultuuri vastu on äratatud.

Maailma on väike - selgus, et Šveitsi Bocuse d’Or Akadeemia presidendi tunutud maratonijooksjast abikaasa Franziska Rochat-Moser on käinud treenimas just Eestis, Otepää radadel. Ja Anton Mosimann kui vanade autode kollektsionäär esitlenud mõned aastad tagasi oma unikaalseid autosid Tallinnas.


Bocuse d’Or Euroopa finaalini juuni alguses ei ole enam kaua jäänud ning selleks treenibki Eesti kandidaat Dmiti Rooz just Šveitsis. Võistlusel hea esitus vajab pikaajalist treenimist ja koolitust. Üheks mentoriks on Roozil Prantsuse Michelini tärni restoranide konsultant Pierre Mathon ja teiseks Berni luksusliku hotelli Bellevue Palace peakokk. 

Šveitsi võistluste videod:
         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »