Uudised

Kulinaaria Instituudi eesmärk on olla kõrgete kulinaarsete kunstide arendamise 
keskus Eestis.


Taani toidukultuuri edendaja kiidab Eesti toitu

20.02.2010
Minu külaskäik Tallinnasse jaanuaris 2010 oli minu esimene reis Baltikumi. Mul oli juba ette tunne, et sellest tuleb positiivne üllatus, kuid ma ei uskunud, et üllatus nii suur saab olema. Reisi eesmärgiks oli Bocuse d´Or kvalifikatsioonivõistlus, kuhu olin kutsutud kohtunikuks.
Bocuse d´Or on siin täiesti haibitud (hüper kuulus) pärast seda kui Vladislav Djatchuk tuli Euroopas sensatsioonilisele 7. kohale aastal 2008. 

Bocuse d´Origa seoses oli Dimitri Demjanov Eestist kutsunud sümpoosionile Rain Pikandi ja erinevate generatsioonide parimad kokad Euroopas (Fergus Henderson, Albert Adria jt). Üritus peeti 3 aastat vanas auhinnatud muuseumis, külalisteks olid vabariigi esimene leedi, poliitikud, ärimehed, turismiedendajad kogu Baltikumist. Diskuteeriti, kuidas gastronoomiline kursus võiks abiks olla eesti rahva identiteedi otsinguil. 

Dimitri on kuuskümmend aastat ja paar päeva vana. Ta töötas ennast üles nõukogude okupatsiooni ajal (see lõppes 1991), nõudepesijast kelneri ja kokani ja tänaseks on ta Baltikumi kahe säravaima ja suursugusema restorani Gloria ja Egoist omanik. Mõlema restorani ajalugu ulatub 18. sajandisse ja restoranide juurde kuuluvad kaunilt ehitud peosaalid. Gloria veinikelder on üks Euroopa parimatest.
Me elasime moodsas hotellis nimega Telegraaf. Ma ei ole kusagil Euroopas saanud parema teeninduse osaliseks. Keldris oli Spa, suured toad, suurepärane hommikusöök, vene restoran, kahjuks ei olnud aega seal süüa. 

Linnas on 600 restorani, 50 neist on kaunis huvitavad. Ma võin soojalt soovitada restorani ja kohvikut Moon, mida juhatab noor kokk, see on sarnane kontsept René Redzepiga Eestis. Djatchuki menüü Egoistis oli veatu ja kuuluks 20 tipu hulka Taanis. Seda võib öelda kõigi Bocuse d´Oril serveeritud roogade kohta. Menüü, mis meil kõigil südamesse läks oli Djatchuki tõlgendus vanast eesti köögist marineeritud köögiviljade, suitsutatud ja soolatud, tuntud ja tundmatud kalad, maitsev tume leib, rustikaalsed hautised malmpottides kamina ääres ja suurepärased mahlajoogid. See toimus rahvamuuseumis või vabaõhumuuseumis nagu seda siin kutsutakse.

'

Eestlased pidasid kõikidest kokkulepetest kinni ja olid väga hästi organiseeritud. Tõenäoliselt on see nii kuna nad peavad nii suurt vaeva nägema, et tunnustust saada. Lumine Tallinn on lummav. Kogu talve võib suusatada vaid 20 minuti sõidutee kaugusel linnast väljas. Suuski võib kohapeal üürida. Super süsteem! 

Linnas on mitmeid huvitavaid turge, kus vene naised müüvad kodutehtud moosi; müügihalle, kus müüakse vene ja balti spetsialiteete. Linnas on tippmoodsaid toidupoode, kus müüakse paljusid kohalikke tooteid. Spa-kultuur on Eestis väga arenenud. Aastaid tagasi andis riik abi spa-projektide arendamiseks. Üks minu eksootilisemaid  spa-elamusi oli hapukapsa-spa. See oli hapukapsa vedeliku vann. Päris kipitav elamus. 

Claus Meyer
Artikkel Taani keeles
         

       


Manifest

"Toetan Põhjala köögi manifesti põhimõtteid!" Allkirja saab anda siin! »